Herkes haftada en az birkaç kez çamaşır yıkamakla uğraşır. Bu hayatın gerekli ve sürekli bir parçasıdır, ancak düzgün yapılmadığında insan ve gezegen sağlığı için oldukça zararlı olabilir. Şüphesiz ki herkes giysilerinin taze ve yumuşak çıkmasını ister, ancak yumuşatıcı yarardan çok zarar verebilir. Giysilerinize bakım yaparken neden asla yumuşatıcı kullanmamanız gerektiğini öğrenin.
Kumaş yumuşatıcıları 1900'lerin ortalarında, o dönemde kullanılan aşındırıcı ticari kumaş boyası, deterjan ve temizleme teknolojisinden kaynaklanan sert, kaşıntılı çarşaflar için bir çözüm olarak popüler bir hale geldi. Günümüzde daha ince boyalar, deterjanlar, giysiler ve temizleme makinelerimiz olmasına rağmen, çoğumuz çamaşır yıkama günlerinde hala bu yumuşatıcı maddeleri kullanıyoruz. Ev bakımı dünyasına dalmadan önce, bunların çamaşır yıkama sürecinin temel bir adımı olduğunu varsayıyorduk. Oysa yumuşatma işlemi temel bir işlem değil, giysilerinize, cildinize, makinenize, bütçenize ve de en önemlisi dünyamıza zararlıdır.
Yumuşatıcılar yıkama sırasında eriyen, daha sonra kumaşın içine nüfuz eden veya kumaşın üzerine birikerek lifleri kaplayan yağlardan yapılır. Bu kaygan, mumsu film, negatif statik yükü nötrleştirerek kırışmayı azaltır ve yapışmayı önler. Yumuşatıcı kimyasallara ek olarak, kumaş yumuşatıcılar silikon bazlı köpük önleyici maddeler, emülsiyon stabilizatörleri, kokular ve renkler için optimum pH'yi korumak amacıyla asitler veya bazlar içerebilir. Piyasadaki yumuşatıcıların çoğu kokuludur ve bu koku yıkamadan sonra kumaşa geçer.
Yumuşatıcılardaki maddeler lifleri matlaştırarak ve sonunda onları tıkayarak kumaşların daha az emici olmasına neden olur. Havlularla ve özellikle de kiri, tozu hapsetmek ve dökülmeleri emmek için tasarlanmış mikrofiber bezlerle asla kullanılmamalıdır. Suya dayanıklı malzemeyi aşındırır ve spor kıyafetleri için üretilenler gibi teknik ve performans kumaşlarına yerleştirilmiş nem yollarını tıkar. Bir askıda kurutulurken bile nemli kalan ıslak çamaşırlarda küf ve diğer küf türleri büyüyebilir. Yumuşatıcılar yağ bazlı olduğundan, genellikle çarşaflarda leke bırakır ve hatta önceden var olan lekeleri hapseder. Bu nedenle yumuşatıcıdan uzak durmak en iyi çözüm olacaktır.
Neredeyse tüm kumaş yumuşatıcıları kanserojen, toksik ve kişisel ve çevresel sağlık açısından tehlikeli olarak sınıflandırılan kimyasallar içerir. Bunlar arasında benzil asetat (pankreas kanseriyle bağlantılı), benzil alkol (üst solunum yolu tahriş edici), etanol (merkezi sinir sistemi bozukluklarıyla bağlantılı), kloroform (nörotoksin ve kanserojen) ve diğerleri bulunur. Yumuşatıcıdaki sentetik kokular, kullanımdan hemen sonra solunarak solunum fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.
Yumuşatıcı kalıntısı kumaşlarda kalacak şekilde tasarlandığından, hassas ciltlerin, özellikle çocuklar ve bebeklerin, tahriş eden kimyasal kokulara ve diğer bileşenlere maruz kalma süresi uzar. Temizlik çözümlerini organik alternatiflerle değiştirmek kimyasal içeriklerin tehlikesini ortadan kaldırır. Her bileşenin kendiniz ve aileniz için güvenli olduğuna emin olduğunuz bir alternatif arayışı içinde olmalısınız.
Geleneksel yumuşatıcılar genellikle kolayca biyolojik olarak parçalanmayan petrol bazlı ürünlerdir. Petrol bir fosil yakıttır ve yanması, özellikle sera gazlarının en tehlikelilerinden biri olan karbondioksit olmak üzere kirletici emisyonlara katkıda bulunur. Çamaşır makineniz her boşalttığında, yerel su yollarına deterjan ve yumuşatıcılar bırakır. Sızan kimyasal içerikler yakın çevreyi kirletir. Su ortamları ve çevredeki bitki yaşamı biyolojik olarak parçalanamayan kimyasallardan zarar görür.
Her hafta belirli çamaşır ürünlerini kullanmaya alışkın olabilirsiniz, ancak gezegene ve sağlığınıza öncelik veriyorsanız asla kumaş yumuşatıcısı kullanmamalısınız. Zararlı kimyasalları yerel su yollarına sızdırır ve hatta etkilenen kıyafetleri giyen kişilerde sağlık sorunlarına yol açar. Bu standart ev ürününün yaşam tarzınızı bozmasını önlemek için kumaşları yumuşatmanın veya kokuları gidermenin alternatif yöntemlerini arayın.
Esansiyel yağlar kötü kokuları yok etmenin ve çamaşırları zehirli yapay kokular olmadan taze bir kokuyla bırakmanın harika bir yoludur. Esansiyel yağları kurutma aşamasında kurutma toplarına damlatarak çamaşırlarınıza doğal bir koku verebilirsiniz.
Kurutma makinesi kullanmıyorsanız, çamaşırlarınıza hoş bir koku vermesi için yumuşatıcı haznesine 8-10 damla damlatabilirsiniz. Ayrıca yumuşatıcı haznesine esansiyel yağlarla birlikte beyaz sirke ilave ederseniz yumuşatıcı kullanmadan yumuşacık ve mis kokulu çamaşırlara sahip olabilirsiniz.